Rejtélyes történelem sorozat - 4. rész

Itt voltunk-e, vagy bejöttünk? És ha bejöttünk, akkor hányszor? Rejtélyek a honfoglalás körül

Időpontok
Helyszín
Vetítőterem
Belépőjegy
1500Ft

Rejtélyes Történelem című művelődéstörténeti-irodalmi sorozatunkban minden hónap utolsó csütörtökén olyan titkokra, talányokra derül fény, amelyek régóta foglalkoztatják a történészeket és a közvéleményt. Az esteken a magyar- és a világtörténelem rejtélyeiről Csorba László történész beszélget meghívott vendégeivel, a témák kiemelkedő szakértőivel.

Kevés kérdésről vitatkoztak és vitatkoznak ma is annyit honfitársaink, mint a magyar nép eredetéről, nyelvének és származásának kérdéseiről, a honfoglalásról, annak időpontjáról, a krónikák, az okleveles források, a nyelvészeti adatok és a régészeti leletek üzenetéről, azok értelmezéséről. Miért hiszik azt oly sokan, hogy megfelelő szakképzettség és tudás nélkül is bátran véleményt formálhatnak e problémák bármelyik részletéről? Miért van az, hogy sokakban olyan erős érzelmeket kelt a téma, hogy a hazafiság, az erkölcsösség mércéjévé teszik az egyik vagy másik álláspont elfogadását? A sokszor több ezer évvel ezelőtt bekövetkező eseményekről kevés forrás maradt fenn, érthető tehát, hogy minden magyarázat tele van kérdőjelekkel, rejtélyekkel.
1896 – a honfoglalás Milleniumának dátumát vajon a történészek vagy a politikusok találták ki? A legújabb kutatási eredményeket és a korábbi tévedések kritikáját Fodor István régész, egyetemi tanár, a Magyar Nemzeti Múzeum c. főigazgatója foglalja össze számunkra.

 

Állítsa össze bérletét! Vásároljon 15 % kedvezménnyel minimum 3 különböző előadásra egyidejűleg tetszőleges számú jegyet személyesen jegypénztárunkban vagy honlapunkon keresztül.

Jegyével az Újvilág született állandó kiállításunkat 15 % kedvezménnyel tekintheti meg. 2019. június 30-ig.