Ugrás a tartalomra

Nemzeti ízek és a magyar polgári konyha születése

Rejtélyes történelem

rejtélyes

Izgalmas történelmi sorozatunk kevésbé ismert, vagy sokszor ismertnek vélt, ám tévhitekkel övezett történeti témák nyomába eredve vizsgálja a magyar múlt válogatott témáit. Házigazdánk Katona Csaba történész, az MTA BTK Történettudományi Intézet tudományos munkatársa, aki minden különleges kérdéskört meghívott vendégével jár körbe és mutat be a közönségnek.

A hagyományosnak gondolt magyar konyha legtöbb ismert fogásával a 19. század előtt nemigen találkozhattak Magyarország akkori lakosai, vagy legalábbis nem a ma ismert formájában. Paksa Rudolf gasztrotörténésszel annak járunk utána, mikor és hogyan alakult ki a nemzeti, illetve a regionális konyhák iránti igény, hogyan hatott mai konyhánkra a Monarchia konyhája, és miként lett nemzeti ételünkké például a pörkölt vagy a halászlé?