Várkert Irodalmi est:

Korniss Világa

Időpontok
Helyszín
Belépőjegy
1500Ft

80 éves a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas alkotó, hazánk egyik legjelentősebb fotográfusa, fotóriportere: Korniss Péter.

Ő az első Kossuth-díjas fotóművész, lírai életművel. Fotó és irodalom? Fotó és tánc, népművészet, film?

Korniss Péter sokszínű, gazdag életművében különösen nagy hangsúlyt fektet a dokumentálásra, értékmegőrzésre, 1967-ben kezdett el a hagyományos paraszti kultúrával foglalkozni, munkája fő motívuma Erdély, Moldva és Magyarország eltűnő paraszti világa lett. Az innen hozott híradásaival lett ismert, többször tért vissza az általa meglátogatott falvakba.

Korniss Péter munkájáról ars poeticaként így fogalmaz:

„A «fényképez» szónak szerencsés szinonimája a magyar nyelvben: «megörökít». Érzékelteti a múló idő megragadásának, a tünékeny világ megőrzésének szándékát. Idő és fényképezés elválaszthatatlanok. Az exponálás egy pillanatot búcsúztat: a jelenből a gombnyomás pillanatában múlt lesz. A képen annak lenyomatát őrizzük - ami volt.” 

A balett világa, a film, a néprajz és természetesen az irodalom is munkájának kapcsolódó területei, több kötetben társ-alkotó.

Korniss Péter gondolkodó, sokszínű ember, december 9-én, születésnapi estjén a tánc, a film, a zene és az irodalom világából érkeznek hozzá tisztelői, barátai - mi pedig részesei lehetünk az előadásoknak, beszélgetéseknek, köszöntésnek.

Az est háziasszonya: Juhász Anna