Ugrás a tartalomra

"Humorban nem ismerek tréfát" - interjú Haumann Petrával

 karinthyrada
Haumann Petra színésznő Haumann Péter színész lányaként belenőtt a színészetbe. Gyerekkorában sokszor fellépett édesapjával és testvérével, Mátéval. Jelenleg is több produkcióban láthatja a közönség, musicalben, vígjátékban szerepel, filmsorozatokban szinkronszínész. November 13-án egy monodrámával érkezik a De la Motte-Beer palotába, a különleges darab Karinthy Frigyes és Kosztolányi Dezsőné Harmos Ilona írásainak ötvözete.
 
Jegyvásárlás

Miért pont Karinthy életét dolgoztad fel? 
A Színház-és Filmművészeti Egyetemre jártam és az első év végén
volt egy fontos Karinthy vizsgánk. Sajnos komoly betegséggel küzdöttem akkoriban és nem tudtam részt venni rajta. Egy nagyon jól sikerült monológgal készültem és óriási hiányérzet maradt bennem, amiért nem mondhattam el. Aztán visszaállt az életem a normál kerékvágásba, lediplomáztam, majd férjhez mentem és született két lányom. Aztán eldöntöttem, hogy szeretnék egy önálló estet, és tudtam, hogy köze kell legyen Karinthyhoz. Nagyon nagyra tartom a munkásságát, olyan polihisztor volt, aki mai napig nagy hatással van a világra. A „humorban nem ismerek tréfát” az egyik kedvenc Karinthy-idézetem.

Hogyan született meg a darab?
Az volt a célom, hogy rájöjjek, nőként hogyan tudok egy ennyire férfias írót interpretálni. Gyulay Eszter dramaturg találta meg Harmos Ilona színésznő Karinthy Frigyesről című könyvét. Ilonka végigasszisztálta Karinthy és Kosztolányi különleges barátságát. Először ugyanis Karinthy udvarolt neki, majd az író mutatta be Kosztolányinak, aki aztán feleségül vette. Beleástam magam a visszaemlékezésbe és rájöttem, az lesz a legszerencsésebb, ha Kosztolányit is bevonom Karinthy történetébe. Két borzasztó bohém! Már egyetemistaként ismerték egymást, és életük végéig testi-lelki jó barátok voltak. A darab megírását végül én fejezetem be, fél éven keresztül kutattam a Karinthy-emlékeket.

Egyetlen előadóra épített darabot nem egyszerű eljátszani, de lebilincselő az előadás, tavaly láthattam, együtt szisszent és nevetett veled a közönség. Van szívedhez közel álló jelenet?
A zárójelenet mindenképp, az utolsó monológ az előadásban az Utazás a koponyám körül című regény egyik részlete. Karinthyt az agya tette fantasztikussá és korszakos gondolkodóvá. Kiváló műfordító, pacifista újságíró, akit az orvoslás és még sok millió más dolog érdekelt. Megejtő és tragikus, hogy agytumorral küzdött, amivel ugyan sikeresen megműtötték, de egy agyi kollapszus (szerk.ájulás) végzett vele.

Sokfelé jártál már a Karinthyrádával, a De la Motte-Beer palotába második alkalommal hozod el…
2010-ben volt a bemutató, Amszterdamtól kezdve a székesfehérvári könyvhéten át a gimnáziumi tornateremig számos helyen előadtam már. Nagy örömömre tavaly ősszel felléptem a Várkert Bazárban különleges lakásszínház-sorozatában. A De la Motte-Beer palota egészen különleges miliő, hihetetlen történelmet rejtenek a falai, varázslatos hely, segíti a színészt. Várok minden vájtfülű irodalom rajongót, aki kedveli az elgondolkodtató szerzőket, hiszen Karinthy kvintesszenciákat mond zsinórban, de az író életében kevésbé jártas nézők is szeretni fogják, ígérem!

NZSA