Várkert Bazár

Anyáknapja

Дeva és Lovász Irén különleges koncertre készül nálunk

Május 1-én, vasárnap a Várkert Bazár kivételes alkalomra készül, hogy két korosztály énekesnőjének nagyszabású koncertjével ünnepeljen anyák napja alkalmából. Lovász Irén és Дeva két generáció tagjaként idézik meg a folytonosságot, anya és lánya kapcsolatát, a női teremtőerőt: a Kossuth-díjas népdalénekes és a Petőfi Zenei Díj idei legjobb női hangja lép közösen színpadra. 

Дevát nem kell bemutatni a rajongóknak, hiszen a fiatal énekesnő idén megjelent Csillag című, első nagylemezének dalai már belopták magukat a közönség szívébe. Népzenei szövetek keverednek törzsi és elektronikus elemekkel, hogy a népdalok tisztasága újragondolt formában érintse meg a mai fiatalokat. A 21 éves előadó üstökösként robbant be a hazai könnyűzenei színtérre, maga írja a számait és a lemezborítóit is ő készíti. Különleges zenéje egy ősi földre kalauzolja a hallgatót – számait atmoszferikus lágy hangok, selymesen pulzáló basszus és a magyar népdalok misztikus világából merített töbszólamú mantrák jellemzik. Nemrég megkapta a Petőfi Rádió legjobb női előadó díját és a Music Moves Europe Díjat, amely az Európai Unió neves kortárs könnyűzenei kitüntetése. Takács Dorina már gyerekkorában eljegyezte magát a népzenével is, és régi vágya teljesül, amikor Lovász Irénnel közösen énekelhet, hiszen zenei pályája elején Irén lemeze adott erőt önmaga megismeréséhez: „Emlékszem, amikor egy hajnali teliholdkor útnak indultam a házunkhoz közeli rétre, és fülemben Irén hangja szólt: Napot is szeretem, Holdat is szeretem.”

A Kossuth-díja mellett számtalan elismeréssel díjazott Lovász Irén népdalénekes és néprajztudós Női Hang című albuma a népi kultúrában megénekelt női sorsokról, érzésekről szól. A zenei anyagot gyermekjátékok, menyasszony búcsúztatók, altatók, dalok szerelemről és asszonysorsról, szülésre mondott népi imádság és saját dalok alkotják. Az énekesnő művészi és tudományos érdeklődéssel kutatja a hagyományt, a nők szerepét a nagy életfordulók helyzeteiben, melyeket az énekek és „Édesanyám sok szép szava” tesznek most teljessé a Várkert Bazár anyák napi koncertjén.