Várkert Bazár

Az énekléssel tudom a legtöbbet adni a világnak - Interjú Szederrel

Az énekléssel tudom a legtöbbet adni a világnak
A Várkert Bazárban ünnepli pályafutásának 10. születésnapját Szeder-Szabó Krisztina (Szeder) szeptember 26-án. Az énekesnő indie-pop dalaiban női szemszögből, humorral mesél a hétköznapi csodákról, vívódásokról. A legnagyobb siker számára az, hogyha a dalokon keresztül megérkezik az üzenete az emberek szívébe. Új irány pályáján az intuitív éneklés, amellyel gyógyító utazásra repíti közönségét.

Már tinédzser koromban eldöntöttem, hogy énekes leszek, akkor kezdtem zenélni tanulni. Énekesként megtapasztaltam, hogy a dalaimmal jó értelemben hatok az emberekre. Azt éreztem, azzal adom a legtöbbet a világnak, hogyha énekelek. Sok-sok visszajelzést kaptam arról, hogy egy-egy számom segített átvészelni olyan nehéz élethelyzeteket, mint a gyász, a vajúdás, a szakítás, vagy egy vizsgaidőszak. Pont az történt meg velem, ami miatt ezt az egészet megálmodtam, a munkámmal segítek.

Hogyan születnek a dalaid?
A szöveget, a dallamot és az akkordokat általában én írom, a hangszerelést a zenekarral találjuk ki. Mindig a mondanivaló van a középpontban. Őszinteség, bohémság, humor, mélység, de útmutatók és mantrák is vannak bennük. Minden dalom egy fajta lelki felszabadulás. Erősségük a női nézőpont, ez még ritka a magyar zeneiparban, ami egyáltalán nem nőbarát. Férfivá kell változni ahhoz, hogy érvényesülhess. Már a zeneiskolában versengésre tanítanak, aztán felnőttként hajszolunk karriert, figyelmet, tárgyakat, és közben elmegy mellettünk az élet. „Vágtattak a lovak, nem látták a Holdat”. A versengés férfi minőség. Szívből énekelni, ahogy egy anya teszi altatáskor, az női. De az elfogadás, a puhaság, az érzelmek felvállalása, a megértő kommunikáció is. Megbetegít mindenkit, ha ezeket az értékeket elnyomják.

Hogyan tudsz vigyázni rájuk?
Elsősorban magamra figyelek, a megújult női energiáim a dalokban is érezhetőek. Ma már számomra a legnagyobb siker az, hogyha a dalokon keresztül megérkezik az üzenetem az emberek szívébe.

10 év alatt több slágered is született. Melyiket hozod a Bazárba?
A Reggeli dalt biztosan, ez a pályám első nagy sikere. Önálló életre kelt, a klipje hatalmas nézettséget ért el. A másik legismertebb dalom a Feri feneke is elhangzik. De a pörgős számok sem maradnak ki, a Táncolj velem élet!; vagy a Szétesem, összerakom. Újdonságokkal is készülök. A legszemélyesebb dalaimat egy szál gitárral adom elő. Nemrég jelent meg a „Nyílik neked a tér” című, ami egy társbehívó dal. A számok többsége nagyzenekarral szólal majd meg vendég zenészekkel, vokalistákkal. 

Mi ihlette a Reggeli dalt?
Egy Üllői úti kis gangos lakásban laktam, jógáztam reggel, aztán kinyitottam az ablakot és megcsapott a forró nyári napot megelőző hajnali szellő, és a „bármi lehet még” energia. A refrén első két sora azonnal megfogalmazódott bennem.

Hogyan választottál a koncertre vendégfellépőt?
Csorba Lórántot, a Lóci játszik zenekar énekesét mindenképp el akartam hívni. Együtt indult a pályánk, sokat duetteztünk, Lóci vendégeskedett nálunk és turnézott velünk, gyakorlatilag testvérzenekarok a bandáink. A közös múlt mellett van valami közös életvidámság is a zenénkben.

A pályád új színfoltja az intuitív éneklés.
Hozok abból is egy kis ízelítőt, egy relaxációs zenei betéttel megmutatom ezt az új oldalamat is. A hangfürdővel átélhető az úgynevezett egységélmény, hogy egy vagyok a körülöttem lévő világgal. A meditatív zene jól hat az idegrendszerre és az egész szervezetre. A pályámon volt egy mélypont, amikor énekesként kiégtem. Életmódot váltottam és azóta minden területen azt kerestem, ami az egészséget szolgálja. A Bazáros koncertbe négy év gyógyulási tapasztalatait sűrítem bele. A tíz éves szülinap egy újjászületési ünnep is számomra. Az október másik ajándéka az igazi szülinapom mellett még egy amerikai turné, ahol intuitív éneklésről tartok workshopot, és fellépek majd a New York-i és a New Jersey-i Magyar Házakban is.

NZSA