Várkert Bazár

Nagy Feró

Az egyetlen út a szabadsághoz a rock and roll! - Interjú Nagy Feróval

Az egyetlen út a szabadsághoz a rock and roll!

Nagy Feró zenei karrierje a hetvenes években indult, amikor a Beatricét több ezren hallgatták az Ifiparkban. Az énekes elmesélte, hogyan élte meg, amikor egyik koncertjükön a Nagyfa galeri tagjai felszaladtak a színpadra. Zenekara az évek során többször átalakult, legújabb felállása a VárkertFeszt nyitónapján, május 31-én debütál. Feró a zenészeivel már beköltözött a próbaterembe és mindent megtesz azért, hogy fergeteges bulit csapjanak. JEGYVÁSÁRLÁS ITT

Az Ifipark 1961-től 1984-ig működött, a magyar rockzene születésének egyik bölcsője volt. Mikor léptél fel ott először?
A Budai Ifjúsági Park volt akkor Európa legjobb szórakozóhelye, ahol minden nap szólt valami zene, minden nap élőben játszott egy zenekar. A Beatricével először ’78-ban koncerteztünk itt, akkor háromszázan hallgattak minket, két hét múlva már majdnem ötezren. Nagyon büszkék voltunk magunkra, hogy ilyen sokan kíváncsiak ránk. Megtiszteltetés volt itt játszani. Egyre többször léptünk fel, ha egy zenekar minden héten fellépett az Ifiparkban, annak már mondhatjuk, rangja volt. 

Aztán egy ideig nem hívtak titeket. Mi történt?
Jött egy pimasz újságíró, aki azt írta rólunk, hogy punkok vagyunk és ezért azonnal kitiltottak minket. Majd 1984-ben, a zárás évében újra visszakerültünk a fellépők közé, akkor már az Ős-Bikinivel koncerteztem, de meghívtuk a Beatricét is és ők játszottak előttünk.

Volt olyan koncert, amire mai napig emlékszel?
Az egyik legemlékezetesebb bulink az volt, amelyiken megjelent a hírhedt Nagyfa galeri. Akkor már nagyon sokan jártak a Beatricére. Felszaladtak a színpadra és nem tudtuk, hogy most mi lesz. Mi fog történni? Körbeállták a színpadot és persze húzogatták a rágógumit és nagyon lazán mozogtak a zenére. Ezzel jelezték, hogy ők befogadják a Beatricét.

Hogyan készülsz a VárkertFesztes fellépésre?
Hetek óta próbálunk a zenekarral, kezd kialakulni a végleges műsor, nagy buli lesz! Ez lesz az első budapesti fellépésünk idén, és a zenekar legújabb felállása is itt debütál a fővárosi közönség előtt. Különleges koncerttel készülünk, ahol a legősibb dalok mellett a legnagyobb slágereket is eljátsszuk. Remélem, sikerül néhány új dalt is becsempészni a repertoárba. Számomra mindig a rock and roll jelentette az életet és a zenét, erről szól az egyik új dalom. Az egyetlen út a szabadsághoz a rock and roll! 

 

A Tabánban, a rondella tövében álló japán akácról kapta a nevét a hatvanas években a Nagyfa galeri. Alatta gyülekeztek a tagjai - Indián, Szőke Lord, Nagy Kennedy - és még sokan mások, akik nem jutottak be az Ifiparkba. A fánál hallgatták az ifiparkos koncerteket, innen ugyanis ráláttak a szórakozóhelyre és a zene is jól hallatszott. 
A szórakozni járó férfiaknak előírták akkoriban a rövid hajviseletet, a zakót, emellett világos inget és nyakkendőt kellett hordjanak. A lányoknak kötelező volt a szoknya és a blúzuk nem lehetett túl feszes, különben nem engedték be őket az Ifiparkba. A galerisok hosszú hajat és farmert viseltek. Az Ifipark igazgatója, Rajnák László a ruházatuk és a kirívó viselkedésük miatt nem engedte be őket a koncertekre. A galerit egyébként állandóan figyelte a rendőrség.

 

NZSA